joi, 6 iulie 2017

Vârful Pietrii, grandoarea și pustietatea masivului Ţarcu - Pietrii peak, the grandeur and wasteland of the Tarcu massif


Vârful Pietrii, grandoarea și pustietatea masivului Țarcu

Pietrii peak, the grandeur and wasteland of the Țarcu massif

 


   Odată cu ivirea zorilor, la ora 5, suntem hotărâţi să plecăm spre barajul Gura Apelor. Începem cu voie bună ziua de joi, 22 iunie 2017, la debutul verii astronomice, după ce am trecut prin cea mai lungă zi şi prin cea mai scurtă noapte. Am înnoptat într-o poieniţă primitoare, pe malul drept al Râului Mare, la 13 km de barajul Gura Apelor. Nu am fost singurii care am stat aici. Mai sunt aici 2 familii cu maşini şi rulote. Pornim pe drumul asfaltat în sus. La un moment dat ajungem la o intersecţie. Un drum coteşte spre dreapta şi începe să urce. Atenţie! Este o fundătură. Noi mergem drept înainte şi trecem peste un pod. Râul Mare se mută în stânga noastră, iar asfaltul care era bun până aici, devine un coşmar. La următoarea intersecţie chiar că trebuie să virăm la dreapta, deoarece drept înainte drumul ne-ar duce sub baraj. Începem să urcăm susţinut, în timp ce calitatea asfaltului se înrăutăţeşte tot mai mult. De fapt, se circulă pe o singură bandă, pentru că cea din coasta muntelui este ocupată de bolovani şi copaci. Se pare că acest sector de drum n-a fost reparat niciodată de când există. La ultima noastră vizită din anul 2015 (vezi articolul Barajul Gura Apelor, locul unde se îmbină munţii Ţarcu, Godeanu şi Retezat) drumul arăta cam la fel. Oare cei plătiţi să-l întreţină ce fac?!


    Facem o scurtă oprire la baraj. Apa lacului este dominată de linişte şi calm. Spre răsărit cerul se luminează şi se colorează cu fiecare minut. Sperăm să avem şansa unei zile frumoase pentru a putea urca în Şaua Iepei. Da, într-acolo ne îndreptăm. Pentru că în luna august a anului 2015 am ratat intrarea în traseu, acum încercăm din nou. Nu trecem peste baraj, ci prindem drumul ce ocoleşte lacul prin dreapta. Este un drum pietruit, abordabil cu un autoturism obişnuit. Înaintăm încet pentru a putea observa la timp începutul traseului spre Şaua Iepei. Lăsăm în urmă un şuvoi de apă care se scurge în lac, depăşim şi cel de-al doilea pârâu (Zeicu) şi imediat oprim pe stânga. Drumul face aici  o curbă spre dreapta şi este protejat de un zid de sprijin. La capătul zidului, unde am oprit, se vede o cărare abia schiţată şi abruptă. Ceva mai sus, la intrarea în pădure, se întrezăreşte pe un copac marcajul bandă roşie. Pe aici vom urca.


    La ora 6:35 începem urcuşul de la altitudinea de aproape 1.100 de m. Poteca este extrem de abruptă şi este însoţită de un marcaj vechi, dar destul de des. După circa o jumătate de oră urcuşul se mai domoleşte, dar tot în urcuş rămânem. Printre fagi încep să apară şi molizi. Ne strecurăm pe sub un brad căzut care barează poteca. În valea din stânga se aude clipocind apa pârâului Corciova, care îşi adună izvoarele chiar de sub Şaua Iepei. Facem pauze dese şi scurte pentru a ne regla respiraţia şi pentru a intra în ritm.


    La ora 8 ieşim din pădurea alcătuită aici din molizi. Suntem la altitudinea de 1.550 m. Traversăm 2 pârâiaşe care ies chiar din măruntaiele muntelui şi ne oprim în dreptul unui jalon metalic ruginit. La marginea pădurii, în stânga, o căprioară ne priveşte câteva clipe uimită, înainte de a dispărea printre molizi. Parcă ar vrea să ne întrebe: „Ce căutați voi pe aici?”. Avem în faţă o imensă vale, închisă în partea de sus de Şaua Iepei. Este partea superioară a văii Corciova, un alt pârâu ce alimentează barajul Gura Apelor. În spate, spre miazăzi, dincolo de apele lacului, peisajul este dominat de misteriosul vârf Gugu (2.291 m), liderul de altitudine al munţilor Godeanu. În stânga, la liziera pădurii, încă mai rezistă o stână abandonată, cândva funcțională.


    Pornim prin vale, urmând o cărare abia vizibilă. În depărtare distingem două jaloane metalice,  plasate pe partea stângă a văii. Ar trebui să traversăm fundul văii pentru a ajunge la ele. Valea însă este năpădită de ierburi, terenul este moale şi îmbibat cu apă, iar cărarea a dispărut de-a binelea. Totul seamănă cu o mlaştină. De aceea decidem să urcăm spre Şaua Iepei cotind la dreapta şi urcând puţin pe povârnişul muntelui. Smocurile de iarbă grasă alternează cu gropi. Terenul este afectat puţin de eroziune. Se mişcă ceva în iarbă. La un pas în faţa noastră încearcă să se ascundă un şarpe nu prea mare, încă amorţit de răcoarea nopţii. Este o viperă comună, uşor de recunoscut după V-urile de pe spate. De acum înainte sigur vom privi şi pe jos, pe unde călcăm, nu numai în jurul nostru!


    Chiar sub şa trecem pe partea stângă, urcăm spre poteca reapărută tăiată în povârniş, depăşim un petec de zăpadă şi suntem în Şaua Iepei, la 1.727 m. E ora 9:20. Şaua Iepei este o răscruce importantă de trasee montane. După cum bănuiam, suntem întâmpinaţi aici de un vânt destul de nervos. Traseul marcat cu bandă roşie se îndreaptă spre stânga (sud-vest), urcă accentuat panta vârfului Baicu (2.123 m), trece prin dreptul vârfului Nedeia, denumit şi Mătaia (2.150 m) şi ajunge pe vârful Ţarcu (2.190 m). De acolo se poate coborî pe la staţia meteo Cuntu până în Şaua Jigorei (vezi articolul Prin împărăţia Ţarcului), unde apare şoseaua asfalată ce urcă din Caransebeş spre Muntele Mic (1.802 m). Drept înainte (nord-vest) o potecă coboară spre drumul forestier de pe valea râului Bistra Mărului, un drum care după 14 km ajunge în staţiunea Poiana Mărului. De fapt, Bistra Mărului îşi adună izvoarele chiar de aici, de sub şa.


    La dreapta (nord-est) indicatorul de aici arată direcţia spre vârful Pietrii. Nu este însă un traseu marcat. La sud-est, de unde tocmai am urcat, se desfăşoară valea Corciovei, iar în depărtare sclipeşte în soare apa lacului Gura Apelor. Mai exact, se vede doar golful format de râul Şes la vărsarea acestuia în lac. Tot în această direcţie, orizontul este acaparat de platoul Borăscu din munţii Godeanu şi de vârful Gugu. Sunt imagini copleşitoare! Ne simţim atât de mici în faţa acestor uriaşi!


    Noi vom continua să megem spre dreapta (nord-est), pe creasta principală a munţilor Ţarcu. Nu este un traseu marcat, dar se vede o cărare care urcă în aceea direcţie. Ne avântăm pe cărarea care coteşte uşor spre stânga. La un moment dat cărarea face o întoarcere de 90 de grade spre dreapta pentru a ocoli păduricea de jnepeni. Curând ne întoarcem din nou spre stânga şi urcăm accentuat pe marginea jnepenilor. Vântul are accente destul de nervoase. Ne oprim la umbra jnepenilor, într-un loc mai ferit de vânt, pentru a ne reface puterile cu o gustare.


    Urcăm pieptiş, şfichiuiţi de rafale de vânt, până ieşim pe un platou întins. Am depăşit cu puţin cota de 2.000 metri. Orizonturile se lărgesc. Spre nord-vest privirile ne zboară până în valea Bistrei, străjuită în spate de conturul vag al munţilor Poiana Ruscă. La vest se întinde prelunga Culme a Nedeii, cu toate abrupturile spectaculoase ce coboară spre valea Bistrei Mărului. Dincolo de această culme, lungă de circa 8 km (vezi articolul Vedere de pe Culmea Nedeii), îşi înalţă capetele vârfurile Căleanu (2.190 m) şi Brusturu (2.116 m), iar în spatele lor se întrezăreşte chiar vârful Ţarcu cu staţia meteo. La răsărit privirile ne sunt atrase de şiragul vestic de creste zimţate ale masivului Retezat, cu vârful Retezat (2.482 m) ieşind în evidenţă. În direcţia noastră de mers (nord-est) ies în evidenţă pete albicioase de grohotiş alternând cu insuliţe verzi de jnepeni, răspândite pe pantele munților.


    Ne apropiem spre dreapta de marginea platoului şi privim în jos. Panta abruptă, acoperită de jnepeni şi grohotiş, pare aproape inabordabilă. În căldarea Zeicului de sub vârful Custurii (Netiş) paşte în tihnă o turmă de oi, secondată de câţiva măgăruşi. Nu vedem însă ciobanul de la această distanţă. Căldarea glaciară imensă este populată din plin cu jnepeni. Din vârful Custurii (2.093 m) pleacă spre est o coamă îngustă care se îndreaptă spre vârful Zeicu (2.035 m).


    Cărarea noastră, brăzdată de motociclete de teren, se îndreaptă spre o zonă acoperită de jnepeni. La intrarea în jnepeniş ne intersectăm cu o altă viperă, tolănită la soare chiar lângă potecă. Nici nu e de mirare, dacă luăm în considerare faptul că ne aflăm în zona cea mai sălbatică şi foarte puţin umblată a munţilor Ţarcu. Tot aici găsim şi o momâie, o grămadă de pietre pentru o orientare mai uşoară pe timp nefavorabil. De fapt, aceste momâi sunt ceva tipic munţilor Ţarcu. Le găsim peste tot în aceşti munţi şi sunt făcute de către ciobani.


    Urmăm poteca ce taie jnepenişul, ocolind vârful Custurii prin stânga. Ieşim din jnepeniş, coborâm uşor spre o şa şi în dreapta jos descoperim una din minunile bine ascunse ale munţilor Ţarcu: iezerul Netiş. Tăul cu nuanţe turcoaz, cu o adâncime maximă de 3,5 m, este plasat în căldarea Pietrii (Netiş), la nord de vârful Custurii. La câţiva metri spre nord se mai vede un tău mai mic. Căldarea glaciară, presărată cu jnepeni şi grohotiş, este un veritabil amfiteatru natural.


    Partea nordică a căldării este dominată impunător de două vârfuri aproape gemene şi apropiate: vârful Bloju (2.162 m) şi vârful Pietrii (2.192 m). Suim panta sudică a vârfului Bloju. Decidem să ne aşezăm, să ne reîmprospătăm puterile şi să ne hidratăm. Soarele trimite spre noi săgeţile sale fierbinţi, dar nici vântul nu se lasă mai prejos. Traversăm o scurtă zonă cu jnepeni şi iată-ne în vârf. La stânga (nord-vest) observăm în depărtare barajul de la Poiana Mărului, iar în dreapta (sud-est) luceşte apa barajului Gura Apelor. Sunt imagini unice care ne rămân în suflet. Din vârful Bloju se poate coborî pe o potecă peste vârful Păltineţu (1.469 m) spre valea Bistrei Mărului şi Poiana Mărului. Pe vreme închisă şi în zilele cu ceaţă orientarea este dificilă.


    Trecem printr-o scurtă şa şi suntem la asaltul final spre vârful Pietrii. Din piatră în piatră, din bolovan în bolovan, ajungem în final în vârf. Vârful Pietrii este cel mai înalt din munţii Ţarcu. Nu este însă aşa de cunoscut şi vizitat ca vârful Ţarcu, probabil datorită izolării sale. Vârful este alcătuit dintr-o îngrămădire de pietre. Câteva lemne rupte şi împrăştiate pe jos sunt tot ce a mai rămas dintr-o cruce amplasată în vârf, care n-a putut rezista în faţa stihiilor naturii. Rafalele de vânt se proptesc în noi punându-ne stabilitatea la încercare. Panorama din jurul nostru ne oferă un spectacol pe cinste şi ne răsplăteşte pentru efortul depus.


    În faţă, la nord-est, creasta principală continuă spre vârful Bistra (2.153 m). În căldarea glaciară situată la nord de acest vârf este ascuns tăul Bistra, care însă nu poate fi văzut de pe vârful Pietrii. De aici culmea nord-estică coboară peste vârful Dealul Negru (2.084 m) şi Scărişoara (1.880 m), trece printr-o şa şi urcă pe vârful Petreanu (1.904 m). Din acest vârf se poate coborî spre Hobiţa-Grădişte şi apoi Sarmizegetusa (vezi articolul Orizonturi sălbatice la limita nordică a masivului Ţarcu). Tot din vârful Bistra pleacă spre est o culme care se îndreaptă spre vârfurile Părăginosu (2.005 m) şi Galbenul (1.888 m). O a treia culme se întinde din vârful Bistra spre nord-vest peste vârfurile Cununii (2.075 m), Murgani (1.966 m), Lolaia (1.873 m), Sturu (1.823 m) şi Zănoaga (1.455 m), o culme prelungă care coboară până în staţiunea Poiana Mărului. Dar, pentru parcurgerea acestui traseu (nemarcat) este nevoie de o orientare foarte bună.


    La vest privirea ne zboară peste culmile împădurite până la barajul de la Poiana Mărului. În sud-vest urmărim cu privirea valea Bistrei Mărului, dincolo de care se ridică lunga spinare a Culmii Nedeii, străjuită din spate de vârfurile Căleanu şi Brusturu. La limita orizontului se vede chiar şi vârful Ţarcu. Peste valea Şucului, la capătul inferior al Culmii Nedeii, orizontul e ocupat de cupola uriaşă a Muntelui Mic. Munţii Godeanu, cu întinderi vaste, domină partea de sud, cu vârful Gugu în prim-plan. Iar răsăritul e închis, dincolo de valea Râului Mare, de cetatea dantelată a Retezatului, aflată în custodia vârfului cu acelaşi nume. De asemenea, căldarea glaciară a Pietrii apare de aici în toată splendoarea şi grandoarea sa, ornamentată cu tăul Netiş.


    Cu greu ne desprindem ochii de la aceste opere de artă ale naturii! Pe drumul de întoarcere mai aruncăm o privire spre tăul Netiş şi facem o scurtă deviere spre vârful Custurii. Apoi coborâm în linie dreaptă spre Şaua Iepei. De aici păşim pe poteca tăiată în povârnişul drept. O potecă care însă se pierde repede. Aşa că traversăm valea pe partea stângă şi curând intrăm în pădure. E bine la umbra pădurii! Simţim că soarele ne-a pârlit pe mâini, pe faţă... Aproape de ora 20 ne oprim oarecum sleiţi de puteri la drumul de contur al barajului, lângă maşină. Însă suntem fericiţi, pentru că oboseala va trece, dar imaginile şi amintirile vor rămâne!


    Pe tot parcursul traseului nu am întâlnit nici măcar o ființă umană, ceea ce demonstrează încă o dată în plus pustietatea acestor locuri. De la intrarea în traseu, la drumul de contur al barajului Gura Apelor, până în vârful Pietrii, sunt 8 km. Efortul depus merită din plin, pentru că peisajele înălțătoare ne-au eliberat de stresul „junglei de asfalt”. Intrarea în traseu ar trebui marcată cu un indicator turistic, deoarece e dificil de găsit. Dar... cine s-o facă? În munţii Ţarcu mai găsim păduri virgine necălcate de picior de om, cu copaci seculari care au aproape 200 de ani. Nordul munţilor Ţarcu este locul perfect pentru cei care caută sălbăticie, izolare, grandoare, originalitate. Dacă aveți nevoie de alinare sufletească, atunci încercați!


                                      https://www.mcdv82.net/
                                                                                                                                                                 22 iunie 2017                                                                                                                                             Cosmina-Daniela-Vlasta M.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu